N.W.A

N.W.A ("Niggaz Wit Attitudes"un kısaltılmışı),[1] Compton, Kaliforniya temelli hip hop grubu. Gangsta rap'te yeni ufuklar açan gruplardan biri olarak kabul edilmektedir.[2] 1986'dan 1991'e kadar aktif olan grup, şarkı sözlerinin açık sözlü doğası nedeniyle tartışmalara yol açtı. Aktif oldukları dönemde ABD radyo istasyonlarından engellenen ve bazen konserleri iptal edilen grup; yalnızca ABD'de günümüze dek dokuz milyon kopya sattı. Grubun Staright Outta Compton adını taşıyan ikinci albümü, şarkı sözleriyle gangsta rap'te yeni bir dönem başlattı.[1] Rolling Stone dergisi gruba "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı" listesinde 83. sırada yer verdi.[3] Grup dağıldıktan sonra solo kariyerlerine devam eden Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E ve MC Ren, yaptıkları albümlerle ABD'de platin plak kazandılar.

N.W.A
Başladığı yer Compton, Kaliforniya, ABD
Tarzlar Gangsta rap, G-funk
Etkin yıllar 1986–1991
(Kısmî birleşme: 1999)
Müzik şirketi Ruthless, Priority
İlişkili hareketler Fila Fresh Crew, The D.O.C., World Class Wreckin' Cru
Resmî site www.nwalegacy.com
Eski üyeler Eazy-E
Dr. Dre
Ice Cube
MC Ren
DJ Yella
Arabian Prince

Diskografi

Albümleri

  • N.W.A. and the Posse (1987)
  • Straight Outta Compton (1988)
  • 100 Miles and Runnin' (1990)
  • Niggaz4life (1991)

Toplama albümleri

  • Greatest Hits (1996)
  • Straight Outta Compton: N.W.A. 10th Anniversary Tribute (1998)
  • The N.W.A. Legacy, Vol. 1: 1988-1998 (1999)
  • The N.W.A. Legacy, Vol. 2 (2002)
  • The Best of N.W.A: The Strength of Street Knowledge (2006)
  • Straight Outta Compton (20th Anniversary) (2007)
  • Family Tree (2008)

Kaynakça

  1. Erlewine, Stephen Thomas. "N.W.A. Biography". allmusic. 28 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2007.
  2. "Former N.W.A. manager Otto Kaiserauer talks gangsta rap". 1 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2009.
  3. "100 Greatest Artists of All Time" 30 Temmuz 2007 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi, Rolling Stone.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.